Aşağıda Pic16f877a’nın pinleri ve pin adları görünmektedir.
11 ve 32 numaralı uçlar + beslemenin uygulanacağı uçlardır. PIC’e ilk defa enerji verildiğinde meydana gelebilecek gerilim dalgalanmalarını önlemek için Vdd ile Vss arasına dekuplaj kondansatörü bağlanmalıdır. Aşağıdaki şekilde PIC16F84 modelinde gösterildiği gibi. [ 1 ]
12 ve 31 numaralı uçlar ise şaseye bağlanmalıdır. PIC16F877A’da 5 adet port bulunmaktadır. Bunlar A,B,C,D ve E portlarıdır. 1 nnumaralı uç reset ucudur. Yani pic normal çalışmasına devam ederken siz bu ucu aktif ettiğinizde pic en baştan çalışmaya başlayacaktır. Bunu bilgisayarımızın reset düğmesine basmaya benzetebiliriz. Dikkat edin bu uç Lojik 0’da çalışmaktadır. Yani bu uca 1 değil 0(yani şase-0V) uygulandığında aktif olmaktadır. Diğer uçlar ise Lojik 1’de yani 1(+5v) uygulandığında aktif olmaktadır.
Osilatör bağlantıları ise 13 ve 14 numaralı bacaktan yapılır. Bu bacaklara 22pf’lık 2 adet kondansatör ve 1 adet 4 Mhz kristal osilatör bağlıyoruz(Bizim uygulamalarımızda bu değerler geçerli olacak. Başka değerlerde olabilir. Ancak bizim için bu değerler kafi).
Kaynaklar
[1] : http://elektroteknoloji.com/blog/16f84-un-giriscikis-pinleri-ile-baglantisi-ve-osilatorler/